Board index PBase Questions and Answers Old embed code html file not working

Questions and Answers

Old embed code html file not working

Ask if you need help using PBase.
isabel95
 
Posts: 155

Old embed code html file not working

Post Wed May 08, 2019 12:17 am


This code, e.g. <embed src="http://isabelcutler.com/VanWingerdenMusicians.mp3" autostart=true loop=false> no longer works with either Firefox or Chrome and the code doesn't even appear in the description beneath the picture, as in this image: https://pbase.com/image/105665262/original
Can someone provide code that will work with Firefox, at least?
One of the reasons I remain with PBase is for this feature of being able to include a sound file with an image. It's very disappointing not to have it.

richo
 
Posts: 218

Re: Old embed code html file not working

Post Wed May 08, 2019 2:19 am


isabel95 wrote:This code, e.g. <embed src="http://isabelcutler.com/VanWingerdenMusicians.mp3" autostart=true loop=false> no longer works with either Firefox or Chrome and the code doesn't even appear in the description beneath the picture, as in this image: https://pbase.com/image/105665262/original
Can someone provide code that will work with Firefox, at least?
One of the reasons I remain with PBase is for this feature of being able to include a sound file with an image. It's very disappointing not to have it.


See this on W3Schools...
"Note: Many web browsers have supported the <embed> tag for a long time. However, the <embed> tag has not been a part of the HTML 4 specification. The <embed> tag is new in HTML5, and will validate in an HTML5 page. However, if you use it in an HTML 4 page, the page will not validate." - https://www.w3schools.com/tags/tag_embed.asp

You can try your embed on this HTML5 page - https://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp
If it works there then it is an issue with HTML4 to 5 transition. Pbase.com is not using the proper HTML5 header which is "<!DOCTYPE html>" they are using <html lang="en-US">

dw_thomas
 
Posts: 462

Re: Old embed code html file not working

Post Wed May 08, 2019 3:11 am


Alas, I am not a web wizard, but your query got me curious.

It appears Firefox 66.0 and up blocks auto play by default to avoid the well known jolt of audio blasting out when you enter a new page. An article here: https://hacks.mozilla.org/2019/02/firefox-66-to-block-automatically-playing-audible-video-and-audio/ So that's one change. Purportedly it will auto play if the volume is muted (which doesn't accomplish your goal!)

You can configure exceptions to that on a URL basis in the browser options. I used "view source" to see what you were installing and was able to get a small local HTML file to auto play here (Firefox 66.0.4) by configuring an exception for my local file. Under those conditions, a typical mini-player shows up with a play/pause button, elapsed time bar, and volume control. Before I configured my browser to allow auto play, the player appeared, but I had to click the play button for it to run.

But even with the exception set for the URL of your example PBase image in my browser I don't see that player -- or hear music -- did that player used to show when this stuff worked? Mayhaps it's an unholy combination of browser changes and the "New Hardware" at PBase.

Good luck (and I like the music!)
DaveT

mardoli
 
Posts: 573

Re: Old embed code html file not working

Post Fri May 10, 2019 8:40 am


Please, try this code

<audio controls autoplay>
<source src="http://isabelcutler.com/VanWingerdenMusicians.mp3" type="audio/mpeg">
</audio>

For me it works both in Chrome and Firefox.
I hope it can help
ImageImage
"Arguments are to be avoided; they are always vulgar and often convincing."
~Oscar Wilde~

richo
 
Posts: 218

Re: Old embed code html file not working

Post Sat May 11, 2019 6:14 pm


mardoli wrote:Please, try this code

<audio controls autoplay>
<source src="http://isabelcutler.com/VanWingerdenMusicians.mp3" type="audio/mpeg">
</audio>

For me it works both in Chrome and Firefox.
I hope it can help


Good call...here is the reference the <audio> tag: https://www.w3schools.com/tags/tag_audio.asp

isabel95
 
Posts: 155

Re: Old embed code html file not working

Post Sun Jun 30, 2019 6:21 pm


richo wrote:
isabel95 wrote:This code, e.g. <embed src="http://isabelcutler.com/VanWingerdenMusicians.mp3" autostart=true loop=false> no longer works with either Firefox or Chrome and the code doesn't even appear in the description beneath the picture, as in this image: https://pbase.com/image/105665262/original
Can someone provide code that will work with Firefox, at least?
One of the reasons I remain with PBase is for this feature of being able to include a sound file with an image. It's very disappointing not to have it.


See this on W3Schools...
"Note: Many web browsers have supported the <embed> tag for a long time. However, the <embed> tag has not been a part of the HTML 4 specification. The <embed> tag is new in HTML5, and will validate in an HTML5 page. However, if you use it in an HTML 4 page, the page will not validate." - https://www.w3schools.com/tags/tag_embed.asp

You can try your embed on this HTML5 page - https://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp
If it works there then it is an issue with HTML4 to 5 transition. Pbase.com is not using the proper HTML5 header which is "<!DOCTYPE html>" they are using <html lang="en-US">


Thank you for your response. I'm sorry I didn't check back to see it.

This is sounding very complicated.

isabel95
 
Posts: 155

Re: Old embed code html file not working

Post Sun Jun 30, 2019 6:22 pm


dw_thomas wrote:Alas, I am not a web wizard, but your query got me curious.

It appears Firefox 66.0 and up blocks auto play by default to avoid the well known jolt of audio blasting out when you enter a new page. An article here: https://hacks.mozilla.org/2019/02/firefox-66-to-block-automatically-playing-audible-video-and-audio/ So that's one change. Purportedly it will auto play if the volume is muted (which doesn't accomplish your goal!)

You can configure exceptions to that on a URL basis in the browser options. I used "view source" to see what you were installing and was able to get a small local HTML file to auto play here (Firefox 66.0.4) by configuring an exception for my local file. Under those conditions, a typical mini-player shows up with a play/pause button, elapsed time bar, and volume control. Before I configured my browser to allow auto play, the player appeared, but I had to click the play button for it to run.

But even with the exception set for the URL of your example PBase image in my browser I don't see that player -- or hear music -- did that player used to show when this stuff worked? Mayhaps it's an unholy combination of browser changes and the "New Hardware" at PBase.

Good luck (and I like the music!)
DaveT


Thank you, Dave.

I wish they would stop "improving" our browsers.

It's looking like a fix is going to be a bit complicamted. Sorry I didn't see this response sooner. I guess I should have checked "Notify me when a reply is posted.

isabel95
 
Posts: 155

Re: Old embed code html file not working

Post Fri Jul 05, 2019 2:02 pm


dw_thomas wrote:Alas, I am not a web wizard, but your query got me curious.

It appears Firefox 66.0 and up blocks auto play by default to avoid the well known jolt of audio blasting out when you enter a new page. An article here: https://hacks.mozilla.org/2019/02/firefox-66-to-block-automatically-playing-audible-video-and-audio/ So that's one change. Purportedly it will auto play if the volume is muted (which doesn't accomplish your goal!)

You can configure exceptions to that on a URL basis in the browser options. I used "view source" to see what you were installing and was able to get a small local HTML file to auto play here (Firefox 66.0.4) by configuring an exception for my local file. Under those conditions, a typical mini-player shows up with a play/pause button, elapsed time bar, and volume control. Before I configured my browser to allow auto play, the player appeared, but I had to click the play button for it to run.

But even with the exception set for the URL of your example PBase image in my browser I don't see that player -- or hear music -- did that player used to show when this stuff worked? Mayhaps it's an unholy combination of browser changes and the "New Hardware" at PBase.

Good luck (and I like the music!)
DaveT


Thanks for investigating this for me. The solution(?) is sounding a bit above my pay grade.

isabel95
 
Posts: 155

Re: Old embed code html file not working

Post Fri Jul 05, 2019 2:03 pm


richo wrote:
isabel95 wrote:This code, e.g. <embed src="http://isabelcutler.com/VanWingerdenMusicians.mp3" autostart=true loop=false> no longer works with either Firefox or Chrome and the code doesn't even appear in the description beneath the picture, as in this image: https://pbase.com/image/105665262/original
Can someone provide code that will work with Firefox, at least?
One of the reasons I remain with PBase is for this feature of being able to include a sound file with an image. It's very disappointing not to have it.


See this on W3Schools...
"Note: Many web browsers have supported the <embed> tag for a long time. However, the <embed> tag has not been a part of the HTML 4 specification. The <embed> tag is new in HTML5, and will validate in an HTML5 page. However, if you use it in an HTML 4 page, the page will not validate." - https://www.w3schools.com/tags/tag_embed.asp

You can try your embed on this HTML5 page - https://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp
If it works there then it is an issue with HTML4 to 5 transition. Pbase.com is not using the proper HTML5 header which is "<!DOCTYPE html>" they are using <html lang="en-US">


Thanks for investigating this - it's sounding a bit complicated for me. I wish PBase would keep up with the times.

They've had features that I really appreciated, such as having the EXIF indicate whether flash was used, but that hasn't worked for years.

isabel95
 
Posts: 155

Re: Old embed code html file not working

Post Fri Jul 05, 2019 2:24 pm


mardoli wrote:Please, try this code

<audio controls autoplay>
<source src="http://isabelcutler.com/VanWingerdenMusicians.mp3" type="audio/mpeg">
</audio>

For me it works both in Chrome and Firefox.
I hope it can help


Just tried it in both Firefox and Chrome and the gadget appears under the image, but it doesn't autoplay. Having to click on the arrow is a good alternative so people aren't jarred by the sound. Thank you, again.


Board index PBase Questions and Answers Old embed code html file not working

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests